Категории

Зарядни станции за електрически автомобили

Една от ключовите дейности на нашата компания е предлагането на зарядни станции за електромобили. Това са последно поколение инсталации, подходящи за специализирани обекти и за частни жилища. В каталога ни са представени най-новите разработки на водещи производители като ABB, Sola и комбинираните устройства GC EV PowerCable за електрически и хибридни автомобили.

Защо станцията за зареждане на автомобил става все по-необходима?

Предлагането на зарядни станции за електрически автомобили в България нараства с всеки изминал ден и за този факт си има логично обяснение – повишеното търсене. Всеки автомобилист, който следи техническите иновации, трябва да е забелязал нарастването на популярността и разпространението на електрическите превозни средства и хибридите.

То се дължи на увеличаване на пробега между зарежданията и намаляване на цената на електрическите превозни средства. И тъй като производителите в автомобилната индустрия не успяха да се споразумеят, те създадоха доста голям брой видове конектори за станциите за зареждане. В този материал ще се опитаме да разгледаме разнообразието от станции за зареждане на електрически превозни средства, видове конектори и стандарти при тях.

Какво представляват станциите?

Електрическите превозни средства се захранват с постоянно напрежение, но се зареждат от източници с постоянен и променлив ток. Източниците на постоянен ток могат бързо да зареждат електрическата кола, издръжливи са и обикновено се инсталират на бензиностанции. Тези зареждащи устройства използват конектори CHAdeMO и/или CCS Combo.

При зареждане на електрически превозни средства от променливотокова мрежа (такива мрежи са достъпни за частни лица), в автомобила се монтират преобразуватели на променлив към постоянен ток, което значително ограничава мощността на зареждане (максимум 7,4 kW, когато е свързан към 220V мрежа и 22 kW, когато е свързан към 380V мрежа). Именно тези зарядни станции за електрически автомобили се продават за лична употреба. Те обикновено използват конектори тип 1 и тип 2.

Видове конектори в електромобилите

Станциите за зареждане се избират по няколко показателя, един от които е типът на конектора. В каталога ни са представени устройства и съоръжения, използващи конекторите, които ще разгледаме в следващите редове. За новите собственици на коли, задвижвани с електричество, тази информация ще даде полезни насоки при избора на модел.

И така, конекторите за електромобили биват:

Type 1 / J1772

Най-често срещаният тип конектори сред електрическите превозни средства и станции за зареждане на електрически автомобили у нас, поради факта, че основният пазар, доставящ използвани електрически превозни средства в България, е САЩ. Този тип конектор ви позволява да зареждате автомобила си от монофазна мрежа 220 V. Максималната мощност на зареждане е 7,4 kW.

Type 2 (Mennekes)

Европейски конектор, най-подходящ за използване в частни домове или обществени паркинги. Позволява свързване към трифазна мрежа и зареждане на автомобили с мощност до 22 kW. Станция за зареждане с такъв конектор може да се счита за универсална, при свързване на кабела с конектори тип 2.

Тип 2 конекторите се използват за зареждане на европейски електрически автомобили, а чрез смяна на кабела с конектори тип 2 към тип 1, могат да се зареждат автомобили, внесени от САЩ, само че мощността на зареждане ще намалее до 7,4 kW.

CHAdeMO

2-пинов конектор, използващ постоянен ток. Може да се използва за зареждане на повечето японски, американски и някои европейски електрически превозни средства. Проектиран за използване в зарядна станция с висока мощност, захранвана от DC в режим 4, което ви позволява да заредите батерията на електрическо превозно средство до 80% в рамките на 30 минути (при мощност от 50 kW). Проектиран за максимално напрежение 500 V и ток 125 A с мощност до 62,5 kW.

CCS Combo (Тип 1/Тип 2)

Комбиниран тип конектор, който ви позволява да използвате както бавно, така и бързо зареждане. Работата на конектора е възможна благодарение на инверторна технология, която преобразува постоянния ток в променлив. Превозните средства с този тип връзка могат да приемат високи скорости на заряда до възможно най-бързото зареждане на електрически автомобил.

Конекторите CCS Combo не са еднакви за Европа, САЩ и Япония: за Европа се предлага съвместимият с Mennekes Combo 2, а за САЩ и Япония Combo 1, който е свързан с J1772. Зареждането с CSS Combo е оценено за 200-500V при 200A и 100kW. CSS Combo 2 в момента е най-често срещаният тип конектор в бързите зарядни устройства в Европа заедно с CHAdeMO.

GB/T

Този стандарт е типичен за произведените в Китай автомобили и често се нарича просто GBT. Визуално прилича на европейския Mennekes, но технически не е сравним. Има два вида конектори за този стандарт, единият за бавно, а другият за бързо зареждане.

Видове електростанции за коли

Когато разглеждаме един модел зарядна станция за автомобили, е редно да отчетем нейния клас. При тази група уреди съществуват четири класификации, които ще разгледаме поотделно. Това са:

Mode 1: Бавно зареждане или, казано по-просто, обикновен 220-волтов контакт. Този тип зареждане е много бавно. Зарядното е в състояние да зарежда електрическа кола със скорост от 2 kW / h. Тоест, ако колата е с 20 kW батерия, тогава за 80% заряд ще са нужни 10 часа, а за 100% 12 часа. Последните 20% от заряда се постигат особено бавно, което се прави с цел съхранение на батерията. Но има едно условие - заземяването трябва да бъде свързано към контакта, най-често със зануляване, в противен случай електрическата кола няма да се зарежда.

Mode 2: Стандартна AC енергийна станция за автомобили, която се използва както в частни имоти, така и на бензиностанции. Подходяща за почти всеки тип електрическо превозно средство, с традиционен конектор и защитна система вътре в кабела. Времето за зареждане на стандартен електрически автомобил е до 8 часа.

Mode3: Най-мощният тип зарядни станции, при зареждане с променлив ток. Това е най-добрият тип зарядно за лична употреба. Зарядните устройства от въпросния вид са оборудвани с кабел или конектор тип 1 - за монофазна мрежа (мощност до 7,4 kW) или тип 2 - за трифазна мрежа (мощност до 22 kW).

Mode4: Това са най-мощните енергостанции за коли задвижвани с електрическа енергия. Предлагат се с мощност от 50 до 250 kW и са способни да заредят всеки автомобил за 15-30 минути. Поради по-високата им цена и специфики на инсталиране се монтират предимно на бензиностанции.

За домашна (битова) употреба са подходящи станциите от вида Mode 1, Mode 2 и Mode 3. В нашия каталог е представен голям избор от зарядни устройства за електрически превозни средства на утвърдени марки, оборудвани с конектори, подходящи за различните видове леки коли.

Особености на станциите от мобилен (портативен) тип

Въпросът за избора на правилната зарядна станция с правилната цена е актуален за всеки собственик на електрически автомобил или хибрид. За да направите правилния избор, е важно да разберете какви видове зареждащи съоръжения за електрически автомобили съществуват. Те са разделени на: обществени, персонални, стационарни и мобилни (преносими). Струва си да разгледаме по-подробно най-новия вид - мобилните зарядни устройства.

Мобилното зарядно за зареждане от обикновен домашен контакт обикновено се предоставя заедно с автомобила (с изключение на пратки от САЩ). Мощността на такова устройство е 13A, а скоростта е 2,7 - 2,8 kW / h, което е достатъчно за пълно зареждане на хибридна кола, но не и за пълно зареждане на електрическа кола с батерия от 40 kW или повече.

Такова зарядно може да се използва като резервно, ако няма други опции наблизо. За да заредите напълно електрическо превозно средство, помислете за опции със 7,4 kWh (DEM SoftPower-32A/7 kW/WiFi) или по-редки модели с 10 kWh, като Corded Mobile Connector за Tesla.

Предимства на мобилното зарядно

Универсалност, мобилност и гъвкавост на използване – това са основните предимства на мобилните зарядни станции за електрически автомобили, както и по-ниската им цена. Преносимото зарядно е подходящо за използване както от собственици на частни къщи, така и от тези, които живеят в града в големи жилищни сгради.

Мобилната зарядна станция за електрически автомобили се включва в конвенционален електрически контакт и при наличието на захранващ конектор 3P + Z + N за 32A (най-често срещаният конектор, закупен допълнително за мобилно зареждане), ви позволява да зареждате електрическата си кола на всяка бензиностанция, на вилата, на територията на производствени предприятия и не само.

Какво е важно при избора на мобилна зарядна станция за електрически автомобил?

При избора на мобилна зарядна станция за автомобили, не само нейната цена е важна. Трябва да се обърне внимание на наличието на ограничител на тока в комплекта. С помощта на адаптер станцията може да се включи към 220V домашна мрежа и така да се получи напълно универсално устройство за всякакви случаи.

Стандартните битови контакти с напрежение 220V използват монофазен ток. В апартаменти с електрически печки за свързването им се използва трифазен контакт 380V. Трифазният изход има напрежение, по-високо от монофазното, така че максималната мощност на устройствата, свързани към такъв изход, се увеличава 3 пъти при същата сила на тока. Това означава, че електрическият автомобил също ще се зарежда 3 пъти по-бързо.

От каталога ни можете да си изберете мобилна зарядна станция за кола с мощност 1 - 3.6kW, 2 - 3.6kW или 22kW, предназначени за зареждане на електромобили и Plug-In хибриди. GC EV PowerBox е модерна и преди всичко бърза система за зареждане, която включва трифазна връзка чрез 5 кабела.

Къде можете да зареждате автомобила си със станцията, закупена от нас?

За всеки собственик на електромобил би било чудесно да има наблизо място, където да го зарежда. Някои щастливци имат в близост електростанции, където чрез регистрация могат да зареждат колите си. Хората, живеещи в къщи или в квартали, където няма такова удобство обаче нямат подобен късмет.

За тях остава възможността да използват собствена/персонална система за зареждане на електрически коли по следните начини:

  • Обитателите на жилищни блокове могат да монтират станцията в двора на блока за своя сметка или чрез подялба на разходите с други обитатели, стига нормативната уредба в района да го позволява;
  • Станцията може да се монтира в закрит паркинг или в гараж. В този случай ще бъде по-лесно да се получи одобрение и също така зареждането ще може да се наблюдава;
  • В частна къща. Този вариант е най-лесният за съгласуване и реализиране.

Всички зарядни станции за автомобили, налични в нашия каталог, имат клас на защита срещу проникване на вода и прах. Ние ще изберем най-добрия вариант за място на монтаж, както и най-подходящата система за вашите нужди. Можем да осигурим допълнително оборудване и аксесоари, които да направят използването на станцията максимално удобно и безопасно.

Основни моменти при избора на зарядната станция

След като вече знаете каква кола ще зареждате, набелязали сте мощността и сте избрали мястото за инсталиране, идва моментът, в който трябва да започнете да избирате зарядна станция за електромобили. На какво да обърнете специално внимание? Нека разгледаме някои важни моменти от избора.

Ако станцията ще бъде инсталирана на обществени паркинги или закрити обществени гаражи, където достъпът ще бъде неограничен, обезателно трябва да се обърне внимание на наличието на IP защита и възможност за персонална идентификация, посредством клавиатура, RFID четец на карти или дистанционно управление през WiFi или Bluetooth.

Когато избирате система за зареждане на ел автомобили за частен дом, обърнете внимание на възможността за отложен старт, за да можете да зареждате автомобила си през периода, когато електричеството е на по-ниска тарифа. Функцията за вградено отчитане на потреблението също ще бъде удобна, така че винаги да знаете колко електричество е изразходвано за зареждането на колата.

Нашият каталог представя уникално бързи системи за зареждане на електрическа кола, проектирани и разработени от водещи марки в областта на електрическото захранване на превозни средства. Отличителна черта на тези инсталации е възможността за свързване на Power Boost устройства.

Такъв тандем ще ви позволи да не претоварвате електрическата инсталация в дома си. Power Boost задава максималната разпределена мощност за битови нужди и зареждане на колата. Устройството дава приоритет на мощността, необходима за дома, а останалото отдава за зареждането на електрическия автомобил.

Ако включите електрическата кана или електрическия бойлер, това няма да доведе до претоварване на инсталацията, защото мощността ще се преразпредели моментално. Можете да потърсите също зарядна станция за автомобил с включено приложение за дистанционно управление на процеса на зареждане, стартиране или спиране. Друга интересна функция е възможността за управление на зареждането с гласови команди чрез добавянето на Smart Speakers.

Нашият онлайн магазин ще ви предложи не само перфектната енергийна станция за кола, но и професионална консултация за всеки от предлаганите модели. Освен продажбата на иновативни технически решения, ние предлагаме също съдействие на всеки етап от избора до монтажа и дори интегриране на продукта в системата Умен дом.

Също така нашите клиенти имат достъп до първокласна услуга по инсталиране на зарядните системи „до ключ”. Ние ще поемем всички необходими процедури и одобрения, от получаване на техническите разрешителни и монтаж, до пускане в експлоатация и по-нататъшна поддръжка на зарядната ви станция.