Категории

Литиеви - LifePО4

Литиева батерия Sunplus 5.12kWh LifePo4 - BMS 21%

Идеалната батерия като източник на съхранение на енергия за фотоволтаични системи трябва да отговаря на три ключови параметъра: ниска цена, дълговечност и висока енергийна плътност. Именно такива са основните характеристики на гамата Литиеви батерии LifePО4, представени в продуктовия ни каталог. Продуктите ни са дело на марките: ULTIMATRON Франция, Pytes, Soluna, Kstar и др.

Добра производителност и минимално ниво на токсичност

Изследователят от Тексаския университет Джон Гуденафон предлага през 1996 г. използването на литиево-железен фосфат като катод за литиеви батерии. Тестовете показват, че литиево-железният фосфат, който е сравнително евтин за производство, има висока термична стабилност, добра производителност и минимално ниво на токсичност.

Проблемът с ниската електрическа проводимост беше решен чрез покриване на частиците Lifepo4 със слой от проводими материали (алуминий, манган или титан). Впоследствие технологията за производство на литиево-железни фосфатни батерии е разработена от група учени от Масачузетския технологичен институт, ръководени от професор Jiang Ye-Ming.

Принципът на работа на батериите Lifepo4 SA150 12.8V 50A и Lifepo4 SA180 12.8V 100A (VIPOW) се основава на взаимодействието на литиев ферум фосфат с въглерод, което позволява постигане на висока енергийна плътност. Литиево-железно-фосфатните батерии се характеризират със следните експлоатационни предимства:

  • Издържат до 7000 цикъла на зареждане/разреждане на батерията. Загуба на капацитет - до 20% при съхранение повече от 10 години;
  • Компактен размер и леко тегло. Lifepo4 SA150 12.8V 50A тежи 6.2 кг с размери 22.3x15x17.7 см. Lifepo4 SA180 12.8V 100A тежи 13 кг, габаритни размери: 33x17.3x21.6 cm;
  • Стабилно разрядно напрежение. По време на разреждане батерията поддържа стабилно номиналното напрежение, посочено в техническите спецификации. Батерия, която е 60% разредена, ще има същото напрежение като напълно заредена батерия. След като батерията се разреди, напрежението рязко пада;
  • Бързо зареждане на батерията. Пълното възстановяване на заряда на литиево-ферум-фосфатните батерии (с подходящо зарядно устройство) ще отнеме не повече от 2 часа. В допълнение, батериите от този тип се характеризират с липсата на "ефект на паметта", т.е. могат да се зареждат по всяко време, без да се чака пълното изтощаване на батерията.

Равномерно зареждане на всички акумулаторни клетки е друг плюс на литиевите акумулатори за соларни системи. Вградената в батерията BMS платка автоматично контролира равномерното зареждане на всички клетки, а също така осигурява защита срещу презареждане/разреждане на батериите Lifepo4. Те могат да останат в разредено състояние дълго време без сериозни последствия за последваща експлоатация.