Категории

Гелови акумулатори за соларни системи

Гелов Акумулатор 100Ah Solarfam GEL 12V 10%
Гелов Акумулатор 100Ah - ULTIMATRON FRANCE JDG12-100 Неналичен
Гелов Акумулатор 150Ah - ULTIMATRON FRANCE JDG12-150 Неналичен
Гелов Акумулатор 200Ah - ULTIMATRON FRANCE JDG12-200 Неналичен

В този раздел ще откриете висококачествените гелови акумулатори за соларни системи на марката ULTIMATRON Франция. Изборът ви се простира между модели с различен капацитет – 100, 150 и 200 Ah. Гел батериите се произвеждат по специална технология: в корпуса на акумулатора се поставят плочи, върху които се нанася електролит във вискозно (гелообразно) състояние.

Защо GEL батериите се считат за по-ефективни от AGM?

Батериите, обозначени като GEL, са вид оловно-киселинни батерии, които не се нуждаят от поддръжка, тоест – необслужваеми. Гел батерията за фотоволтаична система е проектирана за голям брой повтарящи се цикли на зареждане / разреждане - ресурс 1200 цикъла. Тя работи стабилно в условия на дълбоко разреждане и може да изпълнява своите функции с леки механични повреди по корпуса.

Ако трябва да разредите батерията с малки токове за дълго време, препоръчваме да закупите гел акумулатор. Геловата батерия за слънчеви системи е силно устойчива на високи (до 50°C) температури. Това се дължи на структурния вискозитет и равномерното разпределение на електролита между плочите.

Къде се използва 12V гел батерия?

Обхватът на приложение на този тип батерии е доста широк. Най-често срещаните приложения сред потребителите, които предпочитат да използват 12V гел батерия включват:

  • UPS - непрекъсваеми захранвания с външна батерия се монтират в автономни системи за отопление и водоснабдяване, видеонаблюдение, автоматично напояване и др. Гел батериите са безопасни за хора и животни, могат да се монтират и експлоатират в жилищни райони;
  • Слънчеви електроцентрали. Гел батериите се използват в автономни соларни електроцентрали за домашна и промишлена употреба за акумулиране и предаване на енергия, генерирана от слънчевите панели;
  • Търговско, медицинско и лабораторно оборудване.

Рекомбинацията на газовете в геловата батерия достига 97%, което осигурява висока производителност на батерията, като същевременно осигурява резервно захранване на високочувствителното електронно оборудване.

Геловите акумулатори в системите за слънчева енергия

Гел акумулаторите са наречени така, поради факта, че електролитът при тях се съдържа в малък обем и представлява вещество с гелообразна консистенция. В същото време гелът не се разпространява поради междинни слоеве от фибростъкло. Батериите от този тип се характеризират с дълъг експлоатационен живот, което се дължи на голям брой цикли на презареждане.

Този тип устройство е устойчиво на механични повреди. Незначителните деформации по корпуса няма да повлияят на работата му. Гел акумулаторът може да работи при ниски температури до -50 °C, запазвайки капацитета си. Свойствата на устройството се запазват напълно в изключен режим при дългосрочно съхранение.

Основното, което трябва да се има предвид, е, че по време на продължителна работа под въздействието на ниски температури батерията трябва да бъде изолирана. Много е важно да следите нивото на заряда. При максимална стойност съществува риск устройството да експлодира. Батериите, базирани на гел, също така са силно чувствителни към колебания на напрежението.

Принципът на работа на гел акумулаторите е подобен на този, заложен в оловно-киселинните акумулатори. Разликата се състои в това, че чрез добавяне на химически елементи (силициев диоксид) електролитът се привежда в желеобразно (гел) състояние.

Предимствата на технологията са много на брой. Преди всичко този тип батерии за слънчеви системи не изискват обслужване през дългия си експлоатационен живот. Също така при зареждане не отделят токсични изпарения – при пробив в корпуса, електролитът не изтича. Акумулаторите GEL имат значителен цикличен ресурс.