Категории

Соларни батерии и акумулатори за слънчеви системи

Гелов Акумулатор 100Ah Solarfam GEL 12V 10%

Afore България е вносител и лицензиран доставчик на богата гама слънчеви акумулатори. В каталога ни са представени двете основни разновидности за акумулаторите за фотоволтаични системи – гелови и литиеви. Продуктите, които предлагаме са част от портфолиото на утвърдени марки като: Ultimatron France, Pytes, KSTAR Smart Energy, Soluna и др.

Какви са особеностите на гел акумулаторите?

За голяма част от купувачите е важно да намерят място, където се предлагат качествени слънчеви батерии на изгодни цени, което неизбежно ги довежда до фирмения ни уебсайт. Ние предлагаме най-модерните разработки в областта на алтернативната енергия, от която акумулаторът е важна част. Преди да изберете технология и модел, е разумно да имате базови познания относно този важен компонент на соларната система.

Батерията е устройство за съхранение на енергия, което почти винаги присъства в слънчевата автономна електроцентрала, както и в системите за резервно инверторно електроснабдяване. За соларните инсталации са подходящи геловите соларни батерии, които имат способността да понасят дълбоки (до 100%) разряди.

Животът на батерията е посочена от производителя като брой цикли на разреждане до определена дълбочина, изразен като процент от капацитета на акумулатора. За редовни разреждания с определена дълбочина е посочен очакваният брой цикли на живот на батерията.

Също така е обозначен приблизителният експлоатационен живот (години) в "буферен режим", когато батерията е леко разредена и през повечето време е в заредено състояние. Геловата соларна батерия се счита за работеща, докато нейният капацитет спадне до 60% от първоначалния ѝ капацитет.

Каква е функцията на акумулатора в соларната система?

Казано на прост език, акумулаторите за слънчеви системи играят ролята на посредник. Те съхраняват генерираната от соларните модули електрическа енергия и я предават на крайния потребител. Всяка гениална разработка е проста, такъв е случаят и с батериите. Соларните панели генерират максимална електрическа енергия при интензивно излагане на светлина, т.е. следобед. Най-често обаче тя се използва вечер, когато работят домакински уреди.

За да направят възможно използването на слънчевата енергия, когато слънцето вече не грее, хората създадоха соларни батерии с различен капацитет и цени. С тяхна помощ излишната енергия, която се е генерирала през деня, се съхранява, за да може да се използва през тъмната част от денонощието.

Всяко такова устройство осигурява постоянен ток за многократна употреба, който има способността да извършва обратими химически процеси. Това се случва при извършване на множество цикли на зареждане, когато електрическият ток преминава в посока, противоположна на обратното движение на елементарните частици по време на разряда.

Експлоатационни параметри

В каталога ни ще намерите превъзходни слънчеви батерии за къща на преференциални цени, но цената съвсем не е най-важният параметър, който трябва да ви интересува. Преди всичко трябва да се запознаете с оперативните нюанси на устройството, което възнамерявате да закупите. Знайте, че само правилно избраният модел може да осигури надеждна работа на цялата система.

Основните показатели, на които трябва да обърнете внимание са:

  • Ниво на енергийна плътност;
  • Капацитет на батерията;
  • Тип;
  • Температурен режим;
  • Възможност за саморазреждане.

Експертите определят капацитета на различните типове слънчеви батерии за къща по количеството заряд, което се измерва в процеса на връщане на енергия към крайните консуматори. Международната система от единици се използва широко за технически измервания. Но в страните от ЕС отдавна е традиция да се определя капацитетът на батерията в ампери на час.

За да се сравнят възможно най-точно наличните конструктивни характеристики на различните блокове, се използва енергийната плътност. В този случай задължително се взема предвид общото количество енергия, което се разпределя на единица обем на батерията. По отношение на саморазряда, тази функция се използва за извършване на точен анализ на загубата на заряд, когато системата работи на празен ход.

За първи път този термин е въведен от специалисти за оценка на качеството на дадена инсталация, когато е било необходимо да се постигне дългосрочно съхранение на енергия. Винаги трябва да помните, че ако батерията се съхранява в помещение, където температурата на въздуха надвишава +40 ˚С, след няколко месеца ще има загуба на капацитет с 40-50%.

Работа като част от оборудваането на соларна станция

Акумулаторните батерии за соларни системи се използват за поддържане на постоянно напрежение в изходящата мрежа, независимо от функционирането на самата генерираща част. Всъщност работата на една слънчева станция е силно зависима от времето от денонощието и метеорологичните условия.

Когато се произведе достатъчно електричество за поддържане на всички консумиращи устройства, батерията се презарежда едновременно. Когато продукцията падне или падне под необходимото ниво, устройството за съхранение започва да захранва мрежата, компенсирайки недостига от натрупаните резерви. Използването му е особено актуално през нощния период, когато няма генериране на енергия.

Важни показатели

Изчисляването на капацитета на вътрешна или външна соларна батерията за слънчеви панели се извършва на база дневния максимум, консумиран от товара и номиналното напрежение на самото устройство. Тук е необходимо да се направи забележка относно процеса на зареждане. Самите слънчеви панели са електрически свързани, за да съответстват на генерираното напрежение към стандартните характеристики на батерията.

Последните могат да бъдат както 12 волта, така и 24 волта. Свързват се към консуматорската мрежа чрез инвертор, а между него и акумулатора в хелио станцията е поставен контролер, който не позволява презареждане на акумулатора. Именно към него входовете се захранват с ток от PV панелите.

Необходимият капацитет на всички батерии за соларни системи в ампер-часове се изчислява в зависимост от дневната консумация на ток на всички устройства, коригирана за деня при захранване от слънчеви панели. Пример е използването на слънчева станция за захранване с енергия на малка къща.

Експериментално беше разкрита дневната консумация на всички електрически уреди, използвани в ежедневието за такова жилище. То е приблизително 7,5 kW/ден, включващо загубите в оборудването за преобразуване (изчислено чрез умножаване на общото потребление на къщата с коефициент 1,2).

За изчисление се обозначава с променливата T. Напрежението на батерията е V. Крайната формула за необходимата мощност на енергия по отношение на часа ще бъде Ahh = T / V / 24. В дадения пример за 12 V батерия за соларна система това е 7500/12/24=26 Ah.

След това трябва да вземете предвид нощния интервал, през който слънчевите панели изобщо не осигуряват енергия и цялата мощност към мрежата идва от батерията. Необходимият капацитет се изчислява от това време - Ahakb \u003d Ahh × 8. За този пример 208 Ah соларна батерия на разумна цена би била най-добрият избор.

Използването на какъвто и да е тип акумулаторни батерии за соларни системи, в зависимост от технологията за съхранение на енергия или вида на използваните химични вещества, зависи само от личните предпочитания на собственика на соларната станция и неговата способност да осигури периодично обслужване на устройството.

Видове акумулатори за фотоволтаични инсталации

В няколко научни центрове бяха проведени изследвания, които показват, че конвенционалните автомобилни акумулатори просто не са оптимални за голям брой цикли на зареждане-разреждане, тъй като имат висок процент на саморазреждане.За мощни соларни станции трябва да се използват напълно различни устройства.

Най-често срещаните видове в този случай са:

Универсални соларни акумулатори OPzS. Тези устройства са представени под формата на системи за пълнене с течен електролит, които не изискват периодична поддръжка. Те са проектирани за разряд с нисък ток. Предимството им е, че могат да издържат на огромен брой цикли на дълбоко разреждане, което е много важно за слънчевите системи от висок клас. Трябва да се отбележи, че такива инсталации са доста скъпи.

Гелови акумулатори за слънчеви панели. Много търсени, тъй като могат да работят във всяка позиция. Гел електролитът има желеобразна консистенция, съдържа се в специални пори от силикагел, който действа като плоча сепаратор. Основното и неоспоримо предимство на такава инсталация е, че електродите изобщо не се разпадат, тъй като цялото свободно пространство е запълнено с гел.

Това предотвратява възможността от късо съединение. Освен това геловите акумулатори за соларни системи могат да издържат добре на пълно разреждане. Цената на такива инсталации все още е доста висока, но това изобщо не се отразява на търсенето им. Тази тенденция се дължи на факта, че гел батериите не изискват поддръжка, по-икономични са и могат да се разреждат дълго време без да са в ущърб на собственика.

Универсални AGM. Този вид акумулатори за соларни панели са с достъпна цена. Техният дизайн се различава по това, че между абсорбиращите стъклени плочки има електролит в свързано състояние. Батерията може да се използва във всяка позиция. Тези устройства се считат за най-достъпните от всички съществуващи. Различават се по 80% дълбочина на зареждане и издържат до 600 цикъла на зареждане-разреждане.

Трябва да се отбележи, че експлоатационният живот на този вид акумулатори за фотоволтаици  е само 6 години, а температурният диапазон на работа е много ограничен (от +15 до +20˚С). Но те се зареждат достатъчно бързо (до 8 часа). Освен това могат да се транспортират на дълги разстояния в заредена форма.

По-подробно за гел акумулаторите

Геловият акумулатор за соларен панел получи името си поради факта, че електролитът, с който работи се съдържа в малък обем и е вещество с гелообразна консистенция. В същото време гелът не се разпространява поради междинни слоеве от фибростъкло.

Тази гама акумулатори за соларни панели се славят с дълъг експлоатационен живот, което се дължи на характерния за тях голям брой цикли на презареждане. Такова устройство е устойчиво на механични повреди. Незначителни деформации по корпуса няма да повлияят на неговата работа.

Гел акумулатори за фотоволтаични системи могат да работят при ниски температури до -50 °C, като същевременно поддържат пълния си капацитет. Свойствата на устройството се запазват напълно в изключен режим при продължително съхранение. Основното нещо, което трябва да се има предвид, е, че при продължителна работа под въздействието на ниски температури батерията трябва да бъде изолирана.

Много е важно при използване на гелов акумулатор за соларни панели да се следи нивото на зареждане. При максималната му стойност има риск устройството да експлодира. Батериите на базата на гел са също силно чувствителни към колебания на напрежението.

Компанията ни предлага също широка гама литиеви акумулатори за соларна система. Принципът им на действие се основава на взаимодействието на литиеви йони с метални молекули, които са допълнителни компоненти. Литиевите устройства имат способността да се зареждат бързо, като същевременно имат голям обем на капацитета. Батериите от този тип имат малък размер и ниско тегло.