Категории
Плътен вертикален заземителен кол 16 мм - 1500 мм

Плътен вертикален заземителен кол 16 мм - 1500 мм

Модел: FIX025
В наличност
  • 24.00лв.

Доставката до всяка точка на България.
Опция преглед и тест.
Срок за доставка от 1 до 3 работни дни след обработване на поръчката.
Монтаж
Сервиз
  • Експресна доставка
  • 100% Гарантирано Качество
  • Безплатна Консултация
  • Лесно Пазаруване

Плътен вертикален заземителен кол, горещо поцинкован. С диаметър Ø16 и дължина 1500мм/150см. Универсалният заземителен кол без съединител е едновременно със заострен връх и удължител (заземителните електроди могат да се удължат с допълнителни пръти).

Заземителните колове са незаменим елемент от всяка фотоволтаична инсталация - те отвеждат опасни електрически заряди от мълнии към земята. 

Технически данни: 

Материал: стомана 

Обработка: горещо поцинкован 

Диаметър: Ø16 мм

Дължина: 1500 мм

Цената на един заземителен кол се равнява на микронна част от стойността на цялата соларна система. Този компонент обаче играе изключително важна роля за безопасността на вашата инсталация и на вашия дом. Колът, който ви предлагаме, се отличава с високо качество и устойчивост на агресивни метеорологични условия. Изработен е от горещо поцинкована стомана.

Каква е ролята на заземителните колове в соларните системи?

Заземителният кол, известен също като заземителен електрод или заземяващ прът, играе критична роля за безопасността и правилното функциониране на всяка соларна инсталация. Основната му функция е да установи електрическа връзка между различните компоненти на слънчевата система и земята, като гарантира, че всякакви електрически повреди или пренапрежения се разсейват безопасно в земята.

Сред най-важните функции на заземителните колове, можем да изтъкнем:

Електрическа безопасност: Една от основните функции на заземяващия кол е да осигури път с ниско съпротивление за преминаване на електрически токове в земята. Това е от съществено значение за предотвратяване на електрически удари, пожари и повреда на PV системата в случай на повреда или удар от мълния. Чрез безопасно отклоняване на излишната електрическа енергия към земята, системата за заземяване предпазва както хората, така и оборудването.

Защита от пренапрежение: Фотоволтаичните инсталации са податливи на пренапрежения, причинени от удари на мълния, колебания в електропреносната мрежа и други електрически смущения. Заземителният кол спомага за разсейването на тези пренапрежения, предотвратявайки повреда на чувствителни компоненти като инвертори, контролери за зареждане и слънчеви панели. Той действа като бариера, пренасочвайки енергията от системата към земята.

Стабилност на електрическата система. Заземяването също така гарантира стабилността на електрическата система чрез установяване на обща референтна точка за всички електрически компоненти. Това помага да се поддържат постоянни нива на напрежение и предотвратява проблеми като заземителни контури, които могат да доведат до неизправности на оборудването или неточности в данните.

Много производители на соларно оборудване изискват правилно заземяване като условие за гаранционно покритие. Неправилното заземяване на соларната система може да доведе до анулиране на гаранциите, потенциално оставяйки собственика отговорен за скъпи ремонти или замени.