Категории

Конструкция за монтаж на соларни панели

В този раздел ще намерите пълната гама детайли, без които е невъзможно да се изгради здрава и стабилна конструкция за соларни панели. Тук ще намерите висококачествени алуминиеви профили за монтаж на панелите както върху керемиден покрив, така и върху термо панел. Дори най-незначителните крепежни елементи са представени от богата гама продукти, предназначени специално за покривен и наземен монтаж на PV модули.

Особености на монтажните конструкции за соларни системи

Съвременните конструкции за укрепване на фотоволтаични модули са проектирани по такъв начин, че монтажът да бъде максимално опростен, като се отчете наклона на покрива. Монтажното съоръжение трябва да е универсално, подходящо за инсталиране върху всеки тип покрив и съвместимо с всеки вид фотомодули.

Конструкцията обикновено се състои от:

  • Крепежни елементи за покрив, подходящи за керемидени, метални, велпапе и битумни покриви;
  • Скоби/планки за монтаж на панелите;
  • Алуминиеви профили (проектирани като са взети под внимание диагоналните натоварвания).

Количеството елементи, необходими за изграждане на конструкцията, се изчислява индивидуално, съобразно броя на панелите и особеностите на основата. Монтажните детайли трябва да са изработени от надеждни материали, които да бъдат устойчиви както на механично натоварване, така и на специфичните климатични условия в региона.

Каква трябва да бъде конструкцията за PV модули?

За да отговаря на изискванията за безопасност и ефективност, системата за генериране на електричество от слънцето трябва да е инсталирана съобразно утвърдените технически изисквания. Конструкцията не бива да нарушава естетичния облик на сградата и в никакъв случай не бива да нарушава целостта на покривния материал.

Конструкциите за монтаж на слънчеви панели следва да бъдат леки, за да не натоварват излишно покривите, върху които са монтирани. По правило се инсталира ветробариера, която да не допуска допълнително натоварване. При избора на място за монтаж на панелите се отчита наклона, степента на засенчване и ориентацията спрямо слънцето. Мястото се избира така, че системата да е достъпна за експлоатационна поддръжка.

Материалите за изграждане на носещи конструкции се избират индивидуални съобразно нуждите и наличния бюджет. Разнообразието от материали е голямо – използват се стомана, алуминий, дърво или комбинация от няколко материала. Конструкциите, които могат да се изградят с продуктите, представени в раздела, са метални и алуминиеви.

Самата конструкция за монтаж на соларни панели може да бъде един от двата вида: статична или динамична. Динамичната се нарича още следяща, а статичната - стационарна. При последния вид основните характеристики са: ориентацията на модулите и неизменността на ъгъла на наклона. Тази опция се избира най-често от собствениците на фотоволтаични електроцентрали поради високата надеждност и достъпната цена. Ако следвате стандартите за монтаж, механизмът за закрепване ще издържи най-малко 20-25 години.