Категории

Соларни фотоволтаични системи

Готовите комплекти соларни системи си остават най-добрият начин за изграждане на независимо слънчево електрозахранване. Системите ни покриват двата основни типа инсталации – мрежови и автономни. Макар и с различен капацитет на мощност, комплектите включват стандартен набор от оборудване: 10 броя PV монокристални панели, инвертор, гел акумулатор, окабеляване, конектори и алуминиева конструкция за монтаж на панелите върху покрив.

Готови системи за всякакви цели – защо е по-доброто решение?

За редовия потребител е изключително сложно да изчисли мощността на слънчевата електроцентрала и на база тези изчисления, да направи собствена окомплектовка, която да гарантира стабилна и ефективна работа на системата. За да спестим време и пари на своите клиенти, ние от Afore.bg подготвихме готови комплекти от соларни системи на много изгодни цени.

При закупуване на готова система вие получавате пълен набор от оборудване, което може да се променя в зависимост от техническите характеристики на инсталацията и предназначението на системата. Освен, че е по-изгоден, комплектът, изготвен професионално, гарантира пълна съвместимост на отделните елементи на системата.

Комплекти за мрежови инсталации

Мрежовите фотоволтаични конфигурации са проектирани да работят съвместно с централната електрическа мрежа. Генерираната от панелите енергия се използва за нуждите на домакинството, а излишъкът се продава в мрежата по зелена тарифа. Такава система позволява да се задоволят енергийните нужди на домакинството, като не само се намаляват сметките за електроенергия, но се генерира и допълнителен финансов приход.

Системата, разработена да работи като мрежова, има някои специфични особености. На първо място нейният капацитет надвишава потреблението на домакинството, за да може излишъкът да се включи в централната мрежа. В комплекта с оборудване е включен измервателен уред, който да отчита мощностите, включени в мрежата.

Също така мощността на електростанцията не може да надхвърля мощността на линията, разпределена за домакинството. Това са задължителни изисквания за получаване на „зелена тарифа“ и печелене на пари от продажбата на слънчева електроенергия. Не забравяйте, че колкото по-голяма е положителната разлика между консумираната и подадената към мрежата електроенергия, толкова по-голям е приходът за собственика.

Автономни слънчеви електроцентрали

За разлика от мрежовите, автономните соларни системи за дома са предназначени изключително за енергоснабдяване на домакинствата. Този тип електроцентрали представляват затворена система и се използват от:

  • Домакинства, изключени от общата електропреносна мрежа;
  • Домове и предприятия без мрежова свързаност;
  • В случаи, когато е необходимо да се намали процентът на потреблението на електроенергия от общата мрежа.

Тъй като самостоятелната слънчева електроцентрала не може да компенсира липсата на енергия от обществената мрежа при намаляване на производителността (нощно време и в дни с повишена облачност) или увеличаване на потреблението на енергия в дома, тя се различава от мрежовата по няколко параметъра.

Мощността на мрежовите PV инсталации е по-висока. Тя трябва да бъде достатъчна, за да задоволи нуждите дори в периоди на пиково натоварване. Наличието на обемни батерии и концентратори за съхранение на генерирана електроенергия, както и стабилизатори за премахване на пренапрежения на напрежението са друга отличителна черта на автономната соларна система.

Комплектът оборудване за автономна слънчева електроцентрала не включва измервателен уред за свързване към обща мрежа, но предвижда батерии, стабилизатори и други компоненти за непрекъсната работа на независимата домашна система. Освен това такива електроцентрали са оборудвани не с мрежов, а с автономен инвертор.

Мрежовата електроцентрала – забравете за прекъсванията на тока

Наличието на централизирана мрежа все още не гарантира постоянна наличност на електричество в едно домакинство. Много съвременни далекопроводи не могат да издържат на натоварването, а в райони с остаряла инсталация, електричеството често се прекъсва поради неизправности или лоши метеорологични условия.

Как да се отървете от подобни проблеми и в същото време да печелите пари? Отговорът и на двата въпроса е мрежова соларна система на изгодна цена. Тя може да осигури на дома както слънчева енергия, така и електричество от централната мрежа и, ако е необходимо, да върне излишното електричество обратно в мрежата.

Мрежовите инсталации имат редица предимства в сравнение с автономните. Те ще помогнат за решаването на редица проблеми наведнъж, например ще осигурят непрекъснато захранване по всяко време на денонощието, като помогнат за намаляване консумацията на ток от централната мрежа. Системата, оперираща в мрежата, дава възможност да се компенсира липсата на разпределен капацитет за домакинството по време на пиковите периоди на натоварване.

Всичко това може да се обезпечи само при оптимална окомплектовка на соларната електроинсталация. И понеже крайният потребител не би могъл самостоятелно да създаде балансирана и ефективна конфигурация на системата, нашата дейност включва осигуряване на достъп до съвършено конфигурирани фотоволтаични системи на конкурентни цени.

За са изберете добре балансирана фотоволтаична система трябва да вземете предвид следните фактори:

Мощност: тя трябва да покрива енергийното потребление на домакинството, но да не надвишава капацитета на разпределената линия от централизираната мрежа. Това е задължително условие за включване към зелена тарифа.

Енергиен запас: слънчевите електроцентрали, ако е необходимо, могат да зареждат батериите си от мрежата, така че енергийният резерв за тях не е толкова важен, колкото за автономните системи. Въпреки това, колкото по-голям енергиен запас може да се формира от слънцето, толкова по-ниски са разходите за комунални услуги.

Тип на инвертора: трябва да инсталирате двупосочен мрежови инвертор с функция за приемане / връщане на електроенергия. Това е необходимо както за продажба на енергията, така и за зареждане на батерията при спад на мощността.

Тези параметри могат да варират в зависимост от целта, за която се закупува електроцентралата. В обобщение: за „Зелена тарифа“ ви е необходима слънчева централа с мощност, по-голяма от консумацията на енергия в дома и ако преди всичко се нуждаете от стабилно захранване, по-добре е да обърнете внимание на капацитета и качеството на батерията.

Готови решения Afore.bg

За да не се измъчвате с изчисляване на необходимата мощност за вашата инсталация и да губите време в търсене и закупуване на компоненти и свързването им, използвайте готовите решения от Afore.bg. Нашите експерти ще ви предложат фотоволтаични системи с различни мощности, предназначени за различни цели, например:

3-5 kW - достатъчни, за да осигурят енергия за малка къща или да намалят плащанията за електроенергия от централизираната мрежа;

10-20 kW - покриват енергийните нужди на средно или голямо домакинство. Когато се свържат към мрежата системите с такава мощност, могат да осигурят на собственика пасивен доход, макар и сравнително нисък;

30 kW - голяма мрежова фотоволтаична система, чиято цена е съответно по-висока. Тя може да се използва за работа на "Зелената тарифа", както и за захранване на малко предприятие или няколко къщи едновременно.

Модулите на комплектите са подбрани, като са взети под внимание техническите параметри, така че да се елиминират всички възможни проблеми при свързването.

Каква е цената на готовите комплекти?

Основният фактор, влияещ върху цената на мрежовата SPP, е мощността. По-мощните централи изискват повече слънчеви панели, които представляват по-голямата част от разходите. Цената обаче зависи и от други компоненти, по-специално от тяхното качество, страна на производство и спецификации.

Следователно дори готовите фотоволтаични системи за дома не са с еднакви цени, въпреки еднаквата мощност. Ето защо, купувачът може да разгледа всички компоненти на комплектите, представени в каталога ни, за да се увери лично, че цената е оправдана.

Автономната PV централа – за кого е подходяща и с какво се отличава?

Непрекъснатото електрозахранване в един дом е основно условие за комфортен живот, но не винаги е възможно той да бъде свързан към централизирана електрозахранваща мрежа. Какво да направите, ако домът ви се намира далеч от подстанцията или изобщо няма възможност за полагане на електропроводи? Най-доброто решение в такива ситуации са автономните фотоволтаични системи за дома.

Автономната слънчева електроцентрала не позволява да се доставя електричество към централизираната мрежа, както мрежовите или хибридните инсталации, но тя ще осигури стабилно енергоснабдяване при липса на централизирана мрежа. Такива решения имат редица технически различия, на които си струва да обърнем внимание.

Съвременните производствени технологии позволяват пълното подсигуряване на домакинство със слънчева енергия, независимо от наличието / липсата на централизирана мрежа или допълнителни източници на енергия. Закупуването на  домашни фотоволтаични системи на ексклузивни цени извън мрежата си заслужава, защото те имат няколко важни предимства.

Off Grid системата може да се използва в отдалечени и труднодостъпни места. Тя не изисква свързване на дома към електропровода и напълно покрива потреблението на енергия в домакинството. Такава инсталация ви избавя напълно от прекалено завишените сметки за ток, с които се сблъскват домакинствата в централизираните райони.

Може би единственият недостатък на такива решения е невъзможността да работят на „Зелената тарифа“, но системите за слънчева енергия не винаги се инсталират с тази цел, а и не е толкова трудно автономна система да се преустрои в мрежова.

Автономна слънчева станция: купете готов комплект!

Подбора и окомплектовката на оборудването за автономна фотоволтаична система не е от дейностите, с които може да се справи всеки човек. За целта е необходимо да се изчисли потреблението на енергия на домакинството (което е трудно при липса на централизирана мрежа), да се избере подходящ комплект оборудване и да се свърже. Затова специалистите на Afore ви предлагат готови решения.

При избора на слънчева централа се съсредоточете не само върху мощността на системата, но и върху характеристиките на къщата - възможност за използване на покрива за монтиране на панелите, наличие на пространство в парцела, обща площ на покрива и местоположение на сградата спрямо слънцето.

Поради специфичните им технически характеристики, готовите слънчеви системи Of grid обикновено струват повече от мрежовите. Цената се влияе от необходимостта от осигуряване на запас от мощност, по-голямо количество батерии, както и от вида и броя на соларните панели. По-високата цена се компенсира от цената на инвертора, който не е нужен в конкретния случай.