Категории

Конектори за соларни панели

Изграждането на соларна система включва използване на висококачествени електрически компоненти. В този раздел е представена специалната ни гама конектори за соларни системи MC4. Те са съвместими с различни PV кабели с диаметър на изолацията от 4 до 6мм. Конекторите ни се предлагат в комплект мъжки/женски и се отличават с висока устойчивост на температурни промени и износване.

Приложение и свойства на конекторите

Конекторите са важен компонент при свързването на соларни панели. Не бива да забравяме, че кабелите и провидниците ще бъдат изложени на на атмосферни фактори като ниска и висока температура, слънчева светлина, влага. Ако се използват некачествени електрически контакти, рискът от повреда на слънчевата електроцентрала се увеличава.

Конекторите се използват за свързване на определен брой фотоволтаични панели и обезпечаване на тяхната комутация към инвертора. Това са специални компоненти, които трябва:

  • Да осигурят здраво съединение с кабела;
  • Да издържат на множество цикли на превключване;
  • Да бъдат устойчиви на динамични натоварвания;
  • Да имат устойчивост на пренапрежение.

Конекторите ни са изолирани с UV устойчив материал. Най-добрият вариант за изолация е полиамидът. Тези устройства се произвеждат по единен стандарт. Използват се при създаване на домашни конструкции за соларни системи, както и в промишлени съоръжения от същия тип. Те осигуряват плътна и надеждна връзка, като по този начин улесняват цялостния процес на инсталиране на системата.

Особености на избора

Съществуват три типа конектори, които се различават по своя технологичен дизайн. Най-често използван е класическият „мъжки/женски” дизайн. Тези тръбчати съединители са свързани на принципа на ножовите клеми. Устройството е със запечатан корпус - композитен или пластмасов. За сигурно фиксиране са предвидени специални щипки.

При избора на конектори, трябва да се обърне внимание на следните технически показатели: клас и степен на защита; напрежение и номинален работен ток; температурен стрес; диапазон на диаметъра на проводника; контактно съпротивление. Конекторът MC4 е единен стандарт, използван за бързо и херметично свързване на масив от слънчеви панели. Те могат да бъдат свързани както със самите модули, така и с инверторното оборудване.