Категории

Соларни кабели

Изграждането на модерна и ефективна соларна система е сложно и скъпо мероприятие. Ето защо е напълно удачно да закупите нужното ви количество соларни кабели директно от вносител. Ние внасяме висококачествено оборудване и аксесоари за слънчеви инсталации, които предлагаме на конкурентна цена. В раздела ще откриете UV защитени проводници със сечение 4 и 6мм.

Доколко важни са кабелите в соларната система?

Кабелите, използвани при изграждането на соларни системи, са ключов елемент на инсталацията. Те са свързващото звено между PV модулите и контролера и в този смисъл ефективността на работа на устройството зависи от правилно избраното окабеляване. Следователно изборът трябва да се направи с цялата отговорност. Важно е да изберете специален кабел, който е напълно в съответствие с поставените цели.

Нека на първо място разгледаме какво представляват кабелите за фотоволтаични системи. Най-просто обяснено: кабелът е самостоятелен проводник, във вътрешността на който има медни нишки. От едната страна на кабела са инсталирани конекторите, а от другата – накрайници с формата на гилзи.

Проводниците са добре защитени от специална двойна изолация, защото се очаква да бъдат в постоянен контакт с вода и други външни фактори – UV радиация. За да могат самите кабели за соларни панели да придобият отлична устойчивост на износване, е осигурен голям запас на здравина и механична устойчивост.

Кабелът може да бъде с червена изолация или в обвивка с черен цвят. Цветовете са важни, защото с тях се цели да се опрости процеса на инсталиране на окабеляването и да се избегне обръщане на полярността. Предвид факта, че кабелите се използват на открито, те трябва да бъдат устойчиви на следните фактори:

  • UV лъчение;
  • Висока влажност и дори намокряне;
  • Температурни колебания;
  • Агресивни химикали и др.

От нашия сайт можете да закупите висококачествен кабел за соларен панел с UV защита и TUV сертификат. Предлагаме най-добрите продукти, които гарантират безопасна и ефективна работа. Те не поддържат спонтанно запалване, така че окабеляването няма да представлява опасност от пожар. Това се постига чрез липсата на чувствителност към възникване на късо съединение.

Кабелът може да се използва при минусови температури до -40 °С и положителни температури до +90 °С. Ако инсталацията се извършва на закрито, тогава кабелите могат да се монтират без защитно гофре. Периодът на използване на проводниците е предимно 25 години, което прави покупката рентабилна.

Избор на сечение

Съществуват много аспекти, на които трябва да се обърне внимание при избора на окабеляването. Това включва дължината, вида на контролера и максималната температура, при която ще се извършва експлоатацията. Но основният критерий при закупуване на кабела е неговото напречно сечение. От този фактор зависи работния му живот и ефективността на цялата система.

Напречното сечение е вътрешният диаметър на проводника без защитната обвивка. Стойността се измерва в квадратни милиметри. Например соларен кабел 6 мм или 1 на 6 означава, че електрическият проводник има едно жило, което провежда ток, с диаметър 6 mm².

Ако изберете грешен размер на сечението, могат да възникнат неприятни последици. Ако стойността е по-малка от необходимата, проводникът просто ще изгори или ще има голяма загуба на електричество. В същото време е добре, когато напречното сечение надвишава по диаметър необходимия показател. Но тук всичко зависи от бюджета и готовността да се закупи соларен кабел на малко по-висока цена.